Muziekvereniging Viribus Unitis (met vereende krachten) uit Wilnis kent al sinds de oprichting in 1927 een fanfareorkest. Viribus Unitis is langzaam maar zeker veranderd van een Wilnisse dorpsfanfare in een Rondeveense muziekvereniging met allure, welke niet meer is weg te denken uit de gemeente de Ronde Venen.

Een fanfareorkest kenmerkt zich als een orkest met hoofdzakelijk koperblaasinstrumenten, aangevuld met saxofoons en slagwerk. Melodie-voerend instrument is de bugel, een koperblaasinstrument met een zachte, warme klank. Daaromheen klinken trompetten, trombones, hoorns, baritons, tuba’s, bassen en verschillende soorten saxofoons. Een uitgebreid assortiment slagwerk maakt het orkest compleet.

In het fanfareorkest van Viribus Unitis spelen ongeveer 40 muzikanten in de leeftijd van 10 tot boven de 70 jaar. Het orkest repeteert elke donderdagavond van 20:00 tot 22:30 uur onder leiding van dirigent Ruud Pletting.

Jaarlijks wordt een aantal concerten gegeven en neemt het orkest deel aan een festival of concertwedstrijd. In principe marcheert het orkest niet meer, al lijkt het er soms nog wel op, bijvoorbeeld bij Dodenherdenking op
4 mei of een serenade. Optredens in concertvorm vormen de absolute hoofdactiviteit.

Het orkest treedt ook op als visitekaartje van het gemeentebestuur. Vandaar dat we gerust kunnen spreken van “Hét fanfareorkest van De Ronde Venen”.

In 2008 werd het orkest kampioen in de 2e divisie tijdens het Nederlands Fanfare Kampioenschap. Sinds 2009 komt het orkest uit in de eerste divisie van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO). Dat resultaat werd behaald na een reeks promoties tussen 1982 en 2009. Tijdens de concertwedstrijd in Terneuzen (2013) behaalde het orkest het hoogste puntenaantal in de 1e divisie en werd daarmee dagwinnaar.