Ruud Pletting (1962) begint zijn professionele loopbaan in 1982 aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar hij hoofdvakken trombone, tenortuba en directie studeert. Tijdens de studie is hij actief als trombonist bij diverse orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest. Ruud volgt directielessen bij Danny Oosterman en is in 1999 deelnemer aan de Internationale Dirigentencursus te Saas-Fee (Zwitserland) o.l.v. Jan Cober. Onder zijn leiding bereiken orkesten in enkele jaren muzikale hoogtepunten en uitstekende resultaten op gerenommeerde evenementen. Daarnaast is hij steeds als docent verbonden aan diverse muziekscholen.

Geïnspireerd door zijn klassieke en symfonische achtergrond - en mede door zijn ervaring in de amusementsmuziek - laat Ruud Pletting zich kennen als een veelzijdig en ambitieus musicus. Met zijn fanfare- en harmonieorkesten schuwt hij de uitdaging en het experiment niet.
Ruud Pletting is sinds april 2002 dirigent van Viribus Unitis. Het samenspel van orkest en dirigent hebben geleid tot diverse hoogtepunten, waaronder het landskampioenschap op de Nederlandse Fanfare Kampioenschappen.